Periodieke rentevoet

Definitie

 

Artikel I.9, 44/1° - Periodieke rentevoet

De voet, uitgedrukt in percent per periode waartegen de intresten voor dezelfde periode berekend worden.

Commentaar

De periodieke rentevoet wordt gebruikt om de rente voor hypothecair kredietovereenkomsten te berekenen. De periodieke rentevoet verschilt van de debetrentevoet in die zin dat hij wordt toegepast voor een andere duur dan een jaar. Het gaat bijvoorbeeld om een maandelijkse, driemaandelijkse of halfjaarlijkse rentevoet. De periodieke rentevoet geeft dus de rentevoet aan die als basis wordt gebruikt voor de berekening van de interesten voor de betrokken periode.

Om de debetrentevoet (op jaarbasis) te verkrijgen vertrekkende van de periodieke rentevoet, geeft artikel I.9, 44° de berekeningsmethode: Bij de hypothecaire kredieten met een onroerende bestemming is de debetrentevoet op jaarbasis I het resultaat van de vergelijking: (1 + i)n = (1 + I), waarbij i de periodieke rentevoet is en n het aantal periodes begrepen in het jaar. Zo komt een driemaandelijkse rentevoet van 1,8% dus overeen met een debetrentevoet op jaarbasis van (1+0,018)4 = 1,07397 = (1+I) d.w.z. een jaarlijkse rentevoet van 1,07397-1= 0,07397 = 7,397 %

Het begrip “periodieke rentevoet” wordt enkel gebruikt voor het hypothecair krediet. De periodieke rentevoet wordt gewoonlijk door de kredietgevers gebruikt voor de berekening van interesten. Hij moet in de kredietovereenkomst worden vermeld (VII.134, § 2, 7°). Artikel VII.143 staat de variabiliteit van de debetrentevoet onder bepaalde voorwaarden toe. Als de periodieke rentevoet variabel is, mag er slechts één debetrentevoet per overeenkomst van hypothecair krediet zijn.

Met “periode waartegen de interesten voor dezelfde periode berekend worden” wordt de periode van aanrekening/betaling bedoeld, dus de periode waarin er geen vervaldag ligt. Als je maandelijks interesten betaalt gaat het dus om een maandelijks percentage. Bij het hypothecair krediet met onroerende bestemming vertrek je dus niet, zoals bij het consumentenkrediet, van een rentevoet op jaarbasis die je eerst nominaal of actuarieel omzet naar een periodiek percentage alvorens dat te vermenigvuldigen met het verschuldigd blijvend saldo, maar van een periodieke rentevoet die je vermenigvuldigt met het verschuldigd blijvend saldo. De debetrentevoet op jaarbasis wordt enkel ter info meegedeeld, om de rentevoeten met verschillende periodiciteiten met elkaar te kunnen vergelijken, en wordt per definitie bekomen door wat men een “actuariële omzetting” van de periodieke rentevoet zou kunnen noemen.

Back to top