Kredietaanbod

Definitie

Artikel I.9, 40° - Kredietaanbod

De definitieve uitdrukking van de wil van de kredietgever die door de consument enkel nog moet worden aanvaard opdat de overeenkomst zou zijn gesloten.

Commentaar

Het kredietaanbod is de duidelijke en definitieve wil van de kredietgever die een overeenkomst wordt door de ondertekening ervan door de consument. Dit begrip stond reeds vermeld in het WCK (art. 8, tweede lid) en had tot doel het verbod op leuren af te bakenen. Het kredietaanbod is verplicht voor een hypothecair krediet met onroerende bestemming alsook voor een hypothecaire krediet met een roerende bestemming dat gepaard gaat met het vestigen van een hypothecaire zekerheid (VII.127, § 3). Voor deze kredieten, is de kredietgever er toe gehouden om een aanbod over te maken dat gedurende 14 dagen geldig moet blijven. Eenmaal het aanbod door de consument is ondertekend, komt de kredietovereenkomst tot stand en zijn de twee partijen definitief aan elkaar gebonden. Het wetboek voorziet geen herroepingsrecht voor de consument. De duur van de geldigheid van het aanbod wordt geacht de consument toe te laten verschillende aanbiedingen van kredietgevers te vergelijken, wat deels de afwezigheid van het herroepingsrecht compenseert (C. BIQUET MATHIEU, "La conclusion du contrat de crédit", in Le crédit hypothécaire au consommateur - Etat de la question, Larcier, Ulg, 2017, n°1, p. 187).

Voor de consumentenkredieten (waarvoor hetzelfde mechanisme werd verlaten gelet op de fraude vastgesteld bij onderschrijving van meerdere kredieten op eenzelfde dag), en de hypothecaire kredieten met roerende bestemming zonder het stellen van een hypotheek, is het geven van een aanbod niet verplicht. De kredietgever kan dus een ontwerp van een contract overmaken die de kredietgever niet bindt en die, na ondertekening ervan door de consument, deze laatste in de positie van de aanbieder plaatst.

Back to top