Verbonden agent

Definitie

Artikel I.9, 36° - Verbonden agent

Een kredietbemiddelaar die handelt voor rekening van en onder de volle en onvoorwaardelijke verantwoordelijkheid van:
a) slechts één kredietgever, of
b) meerdere kredietgevers die behoren tot eenzelfde groep.

Commentaar

Over wie gaat het ?

Het betreft de rechtspersonen of de natuurlijke personen (professionnele zelfstandige , buiten een contractuele arbeidsband) die de bevoegdheid hebben om voor naam en voor rekening van één kredietgever of voor meerdere kredietgevers die behoren tot eenzelfde groep te handelen. De verbonden agenten zijn mandatarissen van de kredietgever en bieden zich vaak aan bij de consumenten, zoals de zaakvoerder van een agentschap van een kredietinstelling. Wanneer zij over het algemeen slechts één kredietgever vertegenwoordigen, kunnen zij ook andere activiteiten uitoefenen dan de kredietbemiddeling. Zo kan ook een afgevaardigde agent van een kredietgever X in het consumentenkrediet, ook hypothecaire kredieten voorstellen voor een kredietgever Y of handelen als agent voor een verzekeringsonderneming.

De verbonden agenten zijn in het bijzonder onderworpen aan de bepalingen van het Burgerlijk recht inzake de lastgeving (art. 1984 tot 2010 B.W.), de bepalingen van Boek VII van het WER voor de activiteiten van gereglementeerde kredietbemiddelaars (Boek VII), de bepalingen van Boek X betreffende de handelsagenten met betrekking tot hun verhouding met hun opdrachtgevers en, desgevallend, de wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling in bank- en distributiediensten en de distributie van financiële instrumenten (wanneer zij een kredietinstelling vertegenwoordigen of investeringsdiensten leveren), en de bepalingen van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen (Deel 6 Verzekeringsbemiddeling en de distributie van verzekeringen).

De exclusiviteit als onderscheidend teken

Het onderscheidend teken van de verbonden agent is dat hij exclusief optreedt voor naam en voor rekening van één kredietgever of voor meerdere kredietgevers die behoren tot eenzelfde groep. Hij kan dus alle producten inzake het consumentenkrediet of het hypothecair krediet die door de kredietgever of door meerdere kredietgevers die behoren tot dezelfde groep met wie hij verbonden is, voorstellen maar niet die van anderen. Als verbonden agent voor de verdeling van verzekeringen mag hij slechts een activiteit van verzekeringsbemiddeling uitoefenen voor naam en voor rekening van slechts één verzekeringsonderneming of verschillende verzekeringsondernemingen, in zoverre de verzekeringsovereenkomsten niet onderling in concurrentie treden. Het statuut van bemiddelaar van bancaire en investeringsdiensten laat slechts de vertegenwoordiging van slechts één onderneming toe. De factor, is de bemiddelaar van de bankdiensten dus een verbonden agent, ook voor wat betreft de gereglementeerde kredieten.

Toegangsvoorwaarden

Om zijn inschrijving te kunnen bekomen als verbonden agent, dient de kandidaat te beantwoorden aan de voorwaarden die worden vastgesteld door de artikelen VII.186 voor het consumentenkrediet en art. VII. 181 voor het hypothecair krediet.

Inschrijving door de kredietgever

In de mate waarin het de kredietgever is die de verantwoordelijkheid draagt en de controle heeft op de activiteiten van de verbonden agenten, voorziet het Wetboek in een collectieve inschrijvingsprocedure (art. VII.186, §4 (CK) en VII.181, §5 (HK). De kredietgever, in haar hoedanigheid van centraal orgaan, kan zo overgaan tot inschrijving van verbonden agenten die deel uitmaken van haar verdeelnetwerk. De inschrijving wordt van rechtswege geschrapt op eenvoudig verzoek van de kredietgever.

Controle

De agenten zijn vooreerst onderworpen aan de controle van de kredietgever voor wiens rekening zij optreden: de kredietgever of de kredietgevers oefenen toezicht uit op de naleving door de verbonden agent van de bepalingen van dit boek en de ter uitvoering ervan genomen besluiten en reglementen (zie VII. 181 en VII.186). Zij zijn eveneens onderworpen aan de gezamenlijke controle uitgevoerd door het FSMA en de FOD Economie (WER, Boek XV).

Back to top