Lening op afbetaling

Definitie

Artikel I.9, 48° - Lening op afbetaling

Elke kredietovereenkomst, ongeacht de benaming of de vorm, waarbij geld of een ander betaalmiddel ter beschikking wordt gesteld van een consument, die zich ertoe verbindt de lening terug te betalen door periodieke stortingen.

Commentaar

Definitie

De lening op afbetaling is een kredietovereenkomst die betrekking heeft op een geldbedrag of een andere betaalwijze (en dus niet op een goed of dienst zoals de verkoop op afbetaling). Het kredietbedrag wordt terugbetaald middels doorgaans constante periodieke betalingen. De terugbetalingsmodaliteiten worden dus bij het sluiten van de overeenkomst bepaald en art. VII.78, § 3, 3° van de wet legt het de kredietgever op om in de overeenkomst het aantal, het bedrag alsook de periodiciteit van de betalingen vast te leggen. De kredietovereenkomst moet een aflossingstabel bevatten met vermelding van de aflossing van elke periodieke terugbetaling in afgelost kapitaal en de totale kost van het krediet (VII.78, § 3, 4°).

Door periodieke stortingen

De bijzonderheid aan de lening op afbetaling bestaat er in dat de terugbetalingsmodaliteiten van het krediet stoppen bij de ondertekening van het contract. Dit is omdat de terugbetalingsdata voor het krediet gekend zijn bij de ondertekening van het contract waaraan de kredietgever verplicht een aflossingstabel dient te voegen. Het kan echter zijn dat de terugbetaling wordt overeengekomen middels onregelmatige terugbetalingstermijnen of middels ongelijke betalingsbedragen, als de betaaltermijnen gekend zijn en als het bedrag van de termijnen bepaald is, betreft het wel degelijk een lening op afbetaling.

Zo heeft de administratie geoordeeld dat het brugkrediet dat aan een consument wordt toegekend in afwachting van een verkoop of een zekere inkomst, die voorziet dat het kredietbedrag onmiddellijk ter beschikking wordt gesteld aan de consument en dat de terugbetaling van het krediet in één keer gebeurt zoals op datum voorzien in de overeenkomst, hoewel de interesten maandelijks worden afbetaald, een lening op afbetaling is.

Back to top