Het totale te betalen bedrag

 

 

Definitie

 

Artikel I.9, 66° - Totale door de consument te betalen bedrag

De som van het kredietbedrag en de totale kosten van het krediet voor de consument, met inbegrip van de te betalen residuele waarde van het goed bij het lichten van de koopoptie in geval van financieringshuur.

Commentaar

Ontstaan

De definitie die door de wet van 13 juni 2010 werd ingevoerd is afgeleid van art. 3, h), van richtlijn 2008/48/EG. Het begrip werd reeds gebruikt in de WCK onder een andere benaming (totaalbedrag van de gespreide betalingen). Volgens de definitie is het de som van het kredietbedrag en van de totale kost van het krediet. Deze som vertegenwoordigt het geheel van wat de consument in uitvoering van de kredietovereenkomst aan de kredietgever zal moeten betalen.

Betekenis

Het totaal door de consument te betalen bedrag soms berekend volgens de methode van de representatieve voorbeelden) heeft een informatiefunctie. Met deze functie staat het vermeld in de publiciteit met vermelding van een rentevoet of cijfer dat een kost aanduidt (art. VII.64, § 1 en art . VII.124, § 1, 8°), in de prospectus in het hypothecair krediet (voor het representatief voorbeeld dat er in dient vermeld te staan), in de precontractuele informatie (SECCI en ESIS)alsook in de kredietovereenkomsten (art.VII.78 en VII.134).

Behoudens in geval van een elektronische handtekening, dient het handgeschreven door de consument worden vermeld (art. VII.78, § 1) in alle consumentenkredietovereenkomsten waarin het totaal door de consument te betalen bedrag gekend kan zijn van bij het sluiten van de overeenkomst (bv. bij de verkoop op afbetaling of lening op afbetaling) alsook in de hypothecaire kredietovereenkomsten met roerende bestemming (art. VII.134, § 1). Voor de kredietopeningen, moet de consument zijn handtekening laten voorafgaan door het bedrag van het krediet (VII.78, § 1 en VII.134, § 1).

Voor de financieringshuur is het bedrag van het krediet, de contante prijs van het goed dat in huur wordt gegeven onder aftrek van het BTW bedrag (art. VII.81). Men dient hierbij ook de prijs van de aanvullende diensten te voegen als zij in financiering worden aangeboden (Ibid). Het door de consument totaal te betalen bedrag stemt overeen met het kredietbedrag waar men de residuele waarde van het te betalen goed bij het lichten van de optie dient bij te tellen (ibid.). Als de financieringshuur in een of meerdere tijdstippen voorziet waarop de aankoopoptie kan worden gelicht, moet het totaal door de consument te betalen bedrag bij de eerste aankoopoptie en de bij de laatste aankoopoptie in de kredietovereenkomst worden vermeld op het moment dat de aankoopoptie voor het eerst en het laatst kan worden uitgeoefend (artikel VII.81, § 2). Indien de restwaarde alleen op basis van parameters kan worden berekend, moet in de opdracht de minimale en maximale restwaarde worden gespecificeerd..

Back to top